top of page

Aportació de l'estudiantat

1. Les mestres i els mestres de l’escola volen aprendre de l’alumnat de pràctiques. Volen un poc d’innovació, un poc d’aire fresc. Volen que aquestes estudiants tinguen iniciativa i presenten propostes.

2. L’estudiantat aporta canvi. Una altra mirada. Energia. Motivació.

3. Des de la seua visió, l’alumnat creu que aporta també motivació als propis mestres de aquelles coses que fan bé. Creuen que la mancança d’alguns alumnes ès el desenvolupament personal, com aprendre a acceptar les crítiques. D’altra banda, el professorat supervisor de l’escola de vegades no sap com comunicar-se bé amb l’estudiantat.

4. Les mestres volen bones actituds i maneres. Potser cal tractar l’estudiant com una mestra o un mestre més. Això permetria, per exemple, que dos docents treballen en l’aula.

5. L’estudiantat de Magisteri, que ha de vindre a l’escola amb una formació lingüística i pedagògica adequada, pot ser un canal entre la universitat i la investigació i l’escola.

6. L’estudiantat de Magisteri ha de ser respectuós amb la seua aula de pràctiques. Cal valorar si s’atorga més responsabilitat docent als estudiants en pràctiques.

7. Potser cal plantejar a l’alumnat en pràctiques la realització de determinades tasques concretes i establir quines són les seues funcions.

8. Alguns mestres manifesten dubtes sobre les actituds negatives –passivitat, escassa il·lusió...– observades entre estudiants en pràctiques. Què es pot fer quan manifesten carència d’energies per a exercir la docència? Cal fer-los reflexionar sobre les motivacions que afirmen tenir per a ser mestres.

9. A voltes l’estudiant en pràctiques se sent “vigilat” quan fa una exposició a l’aula, li falta actitud i maduresa personal. Cal aconseguir un clima pròxim entre tutories i estudiants: comunicació i empatia són sovint els problemes més comuns. És convenient no esperar als resultats finals i establir una avaluació continua. D’aquesta manera el tutor o la tutora pot indicar en quines coses es pot millorar.

10. L’alumnat del Pràcticum ha de participar en sessions de claustre i tutories amb famílies. Les mestres de l’escola consideren que és important que l’escola es prepare per a rebre l’estudiant de Magisteri en pràctiques en totes les dinàmiques i espais. Es proposa establir un acord de confidencialitat.

11. Les mestres han d’estar més reconegudes en la supervisió de pràctiques.

12. La responsabilitat de l’avaluació del Pràcticum no ha de recaure exclusivament del col·lectiu de mestres. Es proposar ficar en contacte els mestres de l’escola per a compartir experiències amb l’alumnat dels Graus de Mestre/a.

13. A l’escola, l’estudiantat dels graus de Mestre/a pot practicar allò que sap. Per exemple, a la universitat pot dissenyar materials i portar-los a l’aula. També pot aprofitar les pràctiques per a connectar activitats i sabers adquirits teòricament.

14. Es proposa que l’estudiantat faça una estada inicial d’uns quatre dies a l’escola de pràctiques per conèixer el context on programarà les activitats docents.

bottom of page