top of page

Sobre les pràctiques

1. Cal un recolzament institucional i social al Pràcticum. Per exemple, amb acreditacions als centres innovadors, els tutors i les tutores, etc. L'administració ha de formalitzar també un reconeixement als mestres que supervisen les pràctiques.

2. Cal un període de Pràcticum en tots el cursos o, almenys, en 1r (més curt), en 3r i en 4t. És important vivenciar l'aprenentatge teòric des del principi. S’ha de procurar que els i les estudiants coneguen el treball i la vida dels centres. Pel que fa al primer periode, podria ser de dues semanes en el 2n semestre. L’alumnat disposaria d'unes pautes molt clares per fer l’observació (qüestionari per a reflexionar sobre l’organització escolar, per exemple).

3. Seria convenient que els pràcticums estigueren vinculats a assignatures concretes, amb unes determinades competències clarament definides. En ocasions l’alumnat no identifica la relació entre el Pràcticum i els continguts que s'imparteixen en les assignatures. Es proposa una major interelació i coordinació entre les assignatures del Grau per a que l’alumnat puga integrar els distints coneixements i siga capaç de crear el seu propi estil, la seua pròpia identitat docent.

4. És desitjable que els i les estudiants tinguen superades assignatures com Didàctica i organització escolar, entre altres, quan aborden la part més directa en relació al desenvolupament docent (Prácticum en 3r i 4t)

5. Els centres escolars han de designar una persona que coordine les pràctiques per tal de mediar entre les tutories de la UJI i les docents supervisores de l’escola.

6. Hi ha una mena de discontinuitat o fins i tot trencament entre la universitat i l'escola. Convé establir més trobades i reunions entre docents escolars i universitaris.

7. Cal que qui tutoritze i qui supervise les pràctiques dispose d'una formació adequada per a fer-ho.

8. Cal incrementar l'adaptació a la realitat de l’oferta acadèmica. Per millorar i transformar l’educació des de la reflexió i el coneixement, la teoria ha d’estar vinculada a la pràctica.

9. L’alumnat ha de participar en més àmbits relacionats amb l’educació, no només en els estudis de mestre/a. Ha d’implicar-se en més aspectes socials. Per exemple, ha d’informar-se i participar en jornades, fòrums, trobades i propostes cíviques de reflexió i acció ciutadana relacionades amb la cultura i l'educació.

10. La supervisió i la tutorització de les pràctiques són tasques substancials. Cal exigir a tot el personal docent el seu compromís per a garantir un bon aprenentatge de l'alumnat.

bottom of page