top of page

Avaluació

En el taller, emergiren dos grans eixos que centraren el debat. D’una banda, la necessitat de coordinació entre els diferents agents implicats en els processos d’avaluació (alumnat, supervisores i tutories) i, de l’altra, la seua necessitat de formació, per tal d’establir processos d’avaluació ajustats a les necessitats del Pràcticum.

Aquests eixos es poden substanciar en:

1. Elaboració conjunta d’una possible rúbrica sobre la qual reflectir i graduar nivells de competències o resultats d’aprenentatge. Aquesta eina permetria ajustar la qualificació atorgada a l’alumnat amb els aprenentatges assolits. Això, a més, podria ajudar a trencar la “cultura del 10” instaurada els darrers anys; totes i tots hi coincidírem que la informació generada aportaria estratègies a les persones responsables de la supervisió i la tutoria per argumentar i justificar més assertivament la qualificació, en base a les virtuts i mancances detectades.

2. Seria desitjable que l’avaluació adquirís un caràcter més personal, possibilitant un o més encontres conjunts entre alumnes, tutories i persones supervisores. Aquestes trobades, a més, podrien promoure que l’avaluació adoptés també una mirada crítica sobre les funcions de la supervisora i la tutora, de manera que totes les parts implicades hi pogueren nodrir-se i millorar.

3. Cal articular diferents moments per a garantir una autèntica avaluació contínua. Sobretot, per a poder reconduir situacions crítiques i aprendre d’elles, possibilitant reformular el pla d’aprenentatge durant el propi procés.

4. Cal reafirmar el caràcter crític i reflexiu del Pràcticum, deixant pendent l’elaboració d’algun material d’estil d’un diari o memòria, que fomentés aquesta vessant.

5. Cal apostar per formar i recolzar persones tutores i supervisores competents que s’impliquen i assumisquen el valor i el potencial de les pràctiques.

bottom of page