top of page

Sabers universitat / escola

1. La universitat ha d’aportar coneixements pedagògis, metodològics i teòrics atenent també a les necessitats dels centres. És important que l’alumnat de pràctiques puga aplicar els coneixements per a millorar l’educació, i contrastar-los amb les demandes pròpies de l’escola.


2. La reflexió sobre la pròpia pràctica a partir dels coneixements teòrics que aporta la universitat és un factor important per a millorar l’exercici de la docència en les escoles.


3. La universitat aporta coneixements i recursos sobre metodologies participatives, cooperatives, crítiques... que ajuden a desenvolupar l’escola en el seu context. Especialment rellevants són els coneixements de comunicació, resolució de conflictes i gestió de la diversitat.


4. Els coneixements sobre noves tecnologies són ben rebuts per part de molts mestres que no han tingut accés a aquest tipus de formació o continuen aprenent a partir de les competències de l’estudiantat de Pràcticum.


5. L’escola aporta coneixements arrelats al dia a dia de l’educació formal. Els sabers dels mestres que formen l’alumnat de pràctiques contribueixen a actualitzar i problematitzar els coneixements que es treballen a la universitat.


6. Les dinàmiques escolars observades, analitzades i implementades són elements fonamentals que han de repercutir en la formació que s’imparteix en la universitat. Connectar les pràctiques d’assignatures del Grau amb aquestes dinàmiques serveix per a donar més sentit a la tasca de tutoria i supervisió.


7. L’estudiantat de Pràctiques ha d’estar present amb l’alumnat de l’escola en totes les matèries. És important assignar les pràctiques per grups –i no per tutoria– per a que l’estudiantat estiga també present en les sessions lectives de determinades assignatures, com ara l’anglés.


8. La coordinació universitat-escola és fonamental. S’ha d’impartir formació per a les persones formadores de l’estudiantat en pràctiques, tant en la universitat com en les escoles.


9. Cal trencar barreres i establir lligams entre el professorat de la niversitat i el de l’escola. Cal propiciar espais de reconeixement i de treball conjunt per a la millora de la formació inicial dels mestres: l’Administració educativa i la universitat han d’afavorir les condicions per a fer-ho possible.

bottom of page